Rómaifürdő SE

 

Rómaifürdő SE

A program az első két évben úszással indul, majd harmadik osztálytól hajóba szállva ismerkednek a gyerekek a vízisport alapjaival. A felső tagozatosok már a különböző hajónemek irányítását is elsajátítják, és külön foglalkozás keretében a vízi közlekedés írott és íratlan szabályaival is találkoznak. Tudásukról a Duna Fesztivál keretében zajló Diák Vízitúrázók Találkozóján, az iskolák közötti versenyen adnak számot. Minden évben megszervezzük a tanévzáró vízitúrát a Szentendrei-sziget körül, illetve a haladóknak a nyár folyamán több túrát is kínálunk, ahová már általában családdal, barátokkal jönnek a tanítványaink. És itt jutunk el oda, ahová mindig is szerettünk volna: mi megszerettetjük a vizet, a vízitúrát a gyerekekkel, ők pedig tovább adják ezt a szülőknek, barátoknak, hogy hagyománya legyen a kézi hajtányos vízisportoknak, a Római-partnak, hogy ne lehessen azt mondani: erre nincs igény.

1992-ben hívtuk életre egyesületünket, miután világossá vált, hogy az addigvégzett munkánknak íly módonadhatunk szervezeti hátteret.Természetesen - a környezet kínálta lehetőségekből adódóan,illetve személyemkajak-kenu iránti elkötelezettsége okán - az egyesület életében a Római-part,a vízisportok népszerűsítésejátssza a főszerepet.

Már az egyesület megalakulása előtt, mint a Sportlétesítmények Vállalat római-parti sportközpont vezetője,indítottam el azt a programot, amelynek keretében a környék általános iskoláiból testnevelés órán járnak le agyerekek a vízisport foglalkozásokra, és tanulják meg a kajakozás, kenuzás alapjait.

 

A program az első két évben úszással indul, majd harmadik osztálytól hajóba szállva ismerkednek a gyerekek avízisport alapjaival. A felső tagozatosok már a különböző hajónemek irányítását is elsajátítják, és különfoglalkozás keretében a vízi közlekedés írott és íratlan szabályaival is találkoznak. Tudásukról a Duna Fesztiválkeretében zajló Diák Vízitúrázók Találkozóján, az iskolák közötti versenyen adnak számot. Minden évbenmegszervezzük a tanévzáró vízitúrát a Szentendrei-sziget körül, illetve a haladóknak a nyár folyamán több túrátis kínálunk, ahová már általában családdal, barátokkal jönnek a tanítványaink. És itt jutunk el oda, ahovámindig is szerettünk volna: mi megszerettetjük a vizet, a vízitúrát a gyerekekkel, ők pedig tovább adják ezt aszülőknek, barátoknak, hogy hagyománya legyen a kézi hajtányos vízisportoknak, a Római-partnak, hogy nelehessen azt mondani: erre nincs igény.

Mi tudjuk, hogy van, csak fel kell kelteni az érdeklődést, lehetőséget kell teremteni a kipróbálásra. Erre azoktatáson túl, jó alkalom a nyári vízi napközis tábor, ahol 6 héten keresztül, hetente 25-30 gyereket "fertőzünk" meg a víziélettel. Mai napig az egyesületünk vezérfonala. A közel 10 éve végzett munkánk eredménye, hogyma már a környék iskoláinak igazgatói, pedagógusai be tudják építeni tanrendjükbe a vízisport órákat, a szülőknél, gyerekeknél pedig igényként merül fel ez a lehetőség. Két iskolából 13 osztály tanulóit fogadjuk heti rendszerességgel vízitelepünkön.

Az évek során összeállt - 40 túrakenuból, 35 kajakból - hajóparkunk, a kötelező biztonsági felszerelésekkel. Az elmúlt években megismerték és elfogadták egyesületünket az itt élők és szinte természetes módon egymás után alakultak a különböző szakosztályok, az egyik iskola alagsorában megnyitottuk edzőtermünket, nyolc évvel ezelőtt útjára indítottuk a Római Parti Hírek - Dunai Életképek című havilapot, amelyet ma már 15.000 példányban szórunk szét az itt lakók között. Több kisebb-nagyobb kulturális és sport rendezvényünk közül kiemelkedik az évenként megrendezésre kerülő Duna Fesztivál. Ezen a három napos kulturális, környezetvédelmi, sport rendezvényen a fesztiváli hangulattal jól összeegyeztethető az a 10-11 sportág, amelyben versenyt hirdetünk vízen és szárazföldön. Ekkor közel 1500 embert mozgatunk meg egyszerre, de a hétköznapokon sem sokkal kevesebbet, hiszen ma már 7 szakosztályban sportolnak rendszeresen gyerekek és felnőttek.

Rátkai János
Rómaifürdő SE elnök

www.romaifurdo-se.hu

Térkép: 

Teteje