Platán Könyvtár

 

Platán Könyvtár

A főváros lakosságának közkönyvtári ellátását a rendszerváltás előtt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tanácsi könyvtárhálózata és a szakszervezetek munkahelyi könyvtári hálózata biztosította. A III. kerületben működött a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének Központi Könyvtára, mely 1979 óta a vonzáskörzetében élő lakosság részére is szolgáltatott. 1989 után a szakszervezetek megszűnésével, átalakulásával kezdetét vette a munkahelyi könyvtárak felszámolása. A textiles letéti és tagkönyvtárakat is sorra megszüntették, összevonták, állományukat eladták, elosztották, elajándékozták. A Textilipari Dolgozók Szakszervezetének Központi Könyvtárát is fenyegette a felszámolás, az anyagi ellehetetlenülés veszélye.

Előzmények:

A főváros lakosságának közkönyvtári ellátását a rendszerváltás előtt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tanácsi könyvtárhálózata és a szakszervezetek munkahelyi könyvtári hálózata biztosította. A III. kerületben működött a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének Központi Könyvtára, mely 1979 óta a vonzáskörzetében élő lakosság részére is szolgáltatott. 1989 után a szakszervezetek megszűnésével, átalakulásával kezdetét vette a munkahelyi könyvtárak felszámolása.

A textiles letéti és tagkönyvtárakat is sorra megszüntették, összevonták, állományukat eladták, elosztották, elajándékozták. A Textilipari Dolgozók Szakszervezetének Központi Könyvtárát is fenyegette a felszámolás, az anyagi ellehetetlenülés veszélye.

Ebben a helyzetben a könyvtár vezetése és a lakosság kezdeményezésére, a III. kerületi önkormányzat 1997-ben megvásárolta a könyvtár dokumentumállományát és berendezését, átmenetileg elhelyezte a kerületi Pedagógiai Szolgáltató Intézet tankönyvtáraként a Kalászi úti Általános Iskola épületében. 1999-ben az önkormányzat mint fenntartó megalapította a szakmailag önállóan működő Platán Közművelődési Könyvtárat, és 2000-ben a mostani helyére költöztette az Aquincum Általános Iskola épületébe.

2003-ban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár stratégiájának megfelelően, mely a kis forgalmú, korszerűtlen körülmények között működő fiókkönyvtárak átszervezését, a szolgáltatások hatékonyabbá tételét célozza - a III. kerület Ezüsthegy utcai tagkönyvtár bezárásáról döntött, és erről a III. kerület kulturális területért felelős vezetőivel egyeztetett. Akkor a megszűnő könyvtár állományát az óbudai önkormányzat átvette, és aBékásmegyeri Közösségi Házban a Platán könyvtár fiókkönyvtáraként helyezte el, egyben biztosította a berendezéshez és működéshez szükséges költségvetési összeget.
2008. július 1-ével a fenntartó az Óbudai Múzeumot és a Platán Könyvtárat az eredeti funkciók megtartásával Óbudai Múzeum és Könyvtár néven szervezetileg összevonta.

Óbudai Platán Könyvtár 1031 Budapest, Arató Emil tér 1. (bejárat a Kadosa utca felől)

Tel: 439-0936

platan-szerk@kszki.obuda.hu

hétfő 12-18

kedd 10-19

szerda zárva

csütörtök 10-19

péntek 12-18

minden páratlan hét szombatján 10-14

Térkép: 

Teteje