Aquincumi Múzeum

 

Aquincumi Múzeum

Állandó kiállítások

Új látványelemekkel várja látogatóit az Aquincumi Múzeum

A múzeum 2009-ben az Európai Unió turisztikai vonzerő fejlesztését célzó, KMOP 3.1./C pályázatán sikerrel indult és az elnyert támogatás, kiegészítve Budapest Főváros önrészével, lehetővé tette a korszerű, látogatóbarát projekt megvalósítását. Ennek során bővült a látogatók által bejárható terület és a múzeumi bemutatás tere is. Az infrastruktúra terén is jelentős változások történtek: új bejárati egység pénztárral, városfallal, látogatói WC és múzeumpedagógiai foglalkoztató létesült, illetve számos új élményelemmel gazdagodott a múzeum kínálata. A Virtuális élménytérben számítógépes interaktív játékok várják a látogatókat. A legkisebbeket a virtuális élménytér előterében berendezett játszószoba várja, többek közt mozaik és művészeti kirakóval, a római gyermekek által is kedvelt táblás és ügyességi játékokkal. A Mitológiai játszótér elsősorban a kisgyermekes látogatók és az iskolás csoportok számára készült. Az egykori lakóház, az ún. „Festőház” egy korábbi római épület helyén épült fel. A házbelső egyes helyiségeit, azok rendeltetésének megfelelő római tárgymásolatokkal és rekonstrukciókkal rendezték be.

                                       

RÓMA AQUINCUMBAN

A Róma Aquincumban c. állandó kiállítás a múzeum olyan rejtett értékeit tárja a látogatók elé, amelyek méltó kiállítására korábban nem volt lehetőség. A helytartói palota emlékeit bemutató, az épület egykori pompáját idéző kiállítótérben helyet kap több, a palotából származó, korábban nem látható, illetve restaurált mozaik. Együtt láthatók a falakat díszítő falfestmények, a szentélyberendezésekhez tartozó, sokszor monumentális szobrok, valamint az épület egykor fényűző berendezéséről tanúskodó szökőkút vagy kőből faragott díszedény rekonstrukciója. Az egykori épületbelső luxusát egészítik ki a vitrinekben található tárgyak, - a bronzból, üvegből vagy kerámiából készült import edények, az arany és ezüst ékszerek, - melyek a helytartó és környezetének mindennapjaihoz tartoztak.
Az állandó kiállítás másik különlegessége, hogy a bemutató keretein belül, több mint 75 évvel megtalálását követően méltó körülmények között mutathatjuk be világhírű zenei emlékünket, az aquincumi orgonát. A hangszer maradványai éppen annak az épületnek az alapozási munkálatai során kerültek elő, amelynek falai között most együtt láthatók az orgona alkatrészei, a szerkezetéről készült rekonstrukció és a megszólaltatható másolat.

 

AQUINCUMI LÁTVÁNYRAKTÁR

A Budapesti Történeti Múzeum raktárai őrzik az ország egyik legnagyobb régészeti gyűjteményét. Ezen belül az Aquincumi Múzeumban található a főváros történetének az őskortól a honfoglalás korig terjedő időszakából származó, milliós nagyságrendű régészeti emlékanyaga. A Látványraktár azt a célt kívánta elérni, hogy ebből a hatalmas történeti forrásanyagból, műtárgy állományból minél többet lehessen a látogatók elé tárni, minél többet lehessen bemutatni a múzeum, korábban a szakemberek és a látogatók számára egyaránt nehezen hozzáférhető, de nemzetközileg is számon tartott kincseiből. Erre ad lehetőséget az Aquincumi Múzeum 2007-2008-ban átalakított új kiállítási épülete.

A Látványraktár az őskortól a honfoglalásig terjedő időszak régészeti leleteit kronológiai és tematikus csoportosításával kíséri végig Budapest, illetve Aquincum történetét. Az egyszerű installációval beépített, bejárható raktártérben a látogató a megvilágított polcok között egy múzeumi raktár érdekes világába kerül. A Látványraktár mintegy 1200 tárgy megtekintését teszi lehetővé.

További információ:

Aquincumi Múzeum – Közönségkapcsolati csoport

Tel.: (06-1) 430-10-81

Fax: (06-1) 430-10-83

E-mail: aquincum@aquincum.hu

 

 

Térkép: