Online kassza bővítés

Online kassza
 

Online kassza bővítés

Két ütemben terjesztik ki az online pénztárgépek használatának kötelezettségét - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A várakozásokkal szemben nem a fodrászok hanem például a plasztikai sebészek és motorszerelők jönnek a következő körben.

Ez év szeptember 16-tól az autó- és motorkerékpár javítással, -karbantartással, alkatrésszel kereskedő cégek, a plasztikai sebészek, a tánctermek – vagyis diszkók, a ruhatisztítók és a testedzési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számára lesz kötelező az online pénztárgépek használata, 2017. január 1-től pedig a pénzváltók számára teszik kötelezővé azt. (A részleteket a 48/2013-as NGM rendelet módosítása tartalmazza.)

Utóbbi kevéssé meglepő, mivel – mint arra Varga Mihály emlékeztetett – a pénzváltó szakma maga vetette fel, hogy szeretnék, ha rájuk is kiterjesztenék a NAV-hoz bekötött pénztárgépek rendszerét. A többi szektor, amelyre a ma aláírt rendelet kiterjeszti az online kasszák kötelezettségét viszont nem teljes mértékben felel meg a várakozásoknak.

A miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) egyeztetve választották ki, olyan iparágakat kerestek, amelyek a “leginkább fertőzöttek”, ahol a legnagyobb az adóelkerülés aránya, ugyanakkor ahol nagyobb összegek forognak. Mint mondta, szaktárca részéről felmerült a sportpályák, kozmetikusok, fodrászok bevonása is a kötelezettek körébe, de úgy látják, ezeken a területeken “többe kerül a leves mint a hús”. 

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy a kötelezett szektorok további bővítéséhez nem lesz szükség törvénymódosításra, egy miniszteri rendelettel megoldható a dolog.

A taxisoknál másképp lesz

A későbbiekben érintett szektorokkal kapcsolatban természetesen a taxisok online kasszája is felmerült. Ezzel kapcsolatban a miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, további egyeztetések folynak az iparág képviselőivel, a cél pedig az, hogy 2017. január 1-re olyan rendszert tudjanak kialakítani, amivel nem lesz szükség az autókban elhelyezett online pénztárgépekre. A tervek szerint a NAV a taxitársaságok rendszerein keresztül jutna adatokhoz ehelyett.

Támogatás: még nincs döntés

Arról még nincs döntés, hogy a kormány biztosít-e támogatást a korábbiakhoz hasonlóan a kötelezettek körébe újonnan bekerült szektoroknak. Erről a miniszter elmondása szerint a szerdai kormányülésen fognak dönteni, de hangsúlyozta, hogy a mostani helyzet eltér a bevezetéskor tapasztalttól, hiszen ma már van elég megvásárolható eszköz, sőt a gyártók között kialakult piaci versenynek köszönhetően kedvezőbb áron lehet hozzájutni a pénztárgépekhez. Az Országos Kereskedelmi Szövetség sem ellenzi az újabb online kasszák bevezetését, ha ahhoz a legkisebb vállalkozások támogatást kapnak – írja a szervezet közleménye.

A miniszter szerint ezúttal – az első körös bevezetéssel szemben- elegendő idő áll a vállalkozások rendelkezésére a felkészüléshez, a tisztességes vállalkozások számára pedig kifejezetten előnyt jelent a dolog.

Sokat várnak tőle

Varga Mihály hangsúlyozta, a 2014-es bevezetés óta mostanra mintegy 217.000 online kassza működik az országban, ennek köszönhetően pedig 2014-ben 150 milliárd, 2015-ben 60 milliárd forintos adótöbblet keletkezett – vagyis a kasszák tényleg segítenek a gazdaság fehérítésében. A mostani, várhatóan kb. 30.000 újabb online kassza beüzemelésével további 20-30 milliárd forintos adóbevétel növekedéssel számol a miniszter.

 

 

 

Cimkék: 
Teteje