Újévi fogadalmak helyett

ujevi fogadalmak helyett_budapestiek-portalja_ujlipocia
 

Újévi fogadalmak helyett

Elérünk egy újabb évvégéhez és érdemes felkészülni a következő év pénzügyeire. Jól tesszük, ha visszatekintünk erre az időszakra és átnézzük, milyen nehézségekkel kellett szembe néznünk és milyen eredményeket értünk el. Vonjuk le a tanulságokat, hogy továbbléphessünk. Legyen a 2017-es év sikeresebb pénzügyekben, anyagiakban, hogy elégedetten, bőségben éljünk szeretteinkkel.

Kezdhetjük egy kockás papírral és egy tollal, vagy használhatjuk a technikát: excelt, telefonos applikációt. Ha minden hónapban összeírtuk bevételeinket és kiadásainkat könnyebb dolgunk van, de ennek híján a banki kimutatásokat is használhatjuk. A későbbiekben segít, ha ezt rendszeresen megcsináljuk, hogy jobban átlássuk a ki- és beáramló pénzeket. Az évünk áttekintése rámutat jó döntéseket hoztunk-e illetve milyen változások voltak ránk hatással. Abban az esetben, ha elégedettek vagyunk, de akkor is ha nem, mindenképpen érdemes következtetéseket levonnunk. Megállapítanunk mi az, amin változtatni kell, hogy sikeresebbek legyünk.

Pénzügyeink tudatosabb menedzseléséhez néhány alapvető fontosságú tételt kell ismernünk:  mekkora a pénzösszeg amiből gazdálkodunk havonta, és mekkorák a kiadásaink? Hiteltörlesztésünk vagy más nagyobb összegű tétel van-e benne? Megtakarításaink hogyan mozogtak? Hó végére marad-e a számlákon pénz? Milyen nem várt kiadások fordultak elő?

Ezek alapján tervezzük meg a jövő évet. Szeretnénk jelenlegi életvitelünket megtartani, vagy emelni, pont ezért kell folyamatosan átlátnunk és kezelnünk a pénzáramlást.

A tavalyinál lehetnek bátrabb elképzeléseink, amelyeket szeretnénk megvalósítani. Egy ütősebb nyaralást, vagy síelést, vagy valamilyen vásárlást is betervezhetünk, spórolunk ahol kell, félreteszünk vagy befektetünk. Összedughatjuk a fejünket, hogyan tudnánk terveinkhez még forrást találni. Álmodozhatunk is közösen, az mindig jól összehozza, összehangolja az embereket.

Forrás: pénziranytu.hu

Teteje