Változások a cafetériában – 1. rész

Cafetéria változások
 

Változások a cafetériában – 1. rész

A béren kívüli juttatások terén oda kell figyelnünk a változásokra: a cafetéria juttatásokat 2017-től jelentősen le fogják egyszerűsíteni, és egyszerre szűkíteni is. Az új szabályok szerint két típusú béren kívüli lesz elérhető.

Új adótörvények és cafetéria szabályok lépnek életbe, melyeket június elején elfogadott az Országgyűlés. Ezek olyan szabályok lesznek, melyek következtében a béren kívüli juttatások rendszere nagy mértékben át fog alakulni.

 

-        Egyrészt évente 100 ezer forint készpénz adható a munkavállalónak a munkáltatót terhelő 34,51%-os kedvezményes mértékű adózás mellett, ezen felül – ha nincs egyéb tényező – csak a SZÉP kártya kapható meg kedvezményes adózással.

 

-        Az alszámlákkal kapcsolatban nem lesz változás: 225 ezer forint a szálláshely, 150 ezer forint a vendéglátás és 75 ezer forint a szabadidő juttatás éves kerete.

 

-        A fentiek az alap juttatások, melyeken kívül csak egyedi esetekben lehet béren kívüli juttatást adni: pl. a szakszervezetek közreműködésével üdülési szolgáltatást kaphatnak a dolgozók, míg a szövetkezetek készpénzt adhatnak a tagoknak.

 

-        A közszférában dolgozók közös éves kerete a cafetéria-juttatásokban 200 ezer forint, a versenyszférában pedig 450 ezer forint lehet.

 

2017-től nem minősülnek béren kívüli juttatásnak a következők:

·        a munkahelyi étkeztetés,

·        az Erzsébet-utalvány,

·        az iskolakezdési támogatás,

·        a helyi utazási bérlet,

·        az iskolai képzés költsége,

·        befizetés az önkéntes kölcsönös nyugdíj- és az egészségpénztár/önsegélyező pénztárba

·        befizetés a foglalkoztatói nyugdíjba.

Ezek a juttatások majd csak a 49,98%-ot elérő adóteher mellett lesznek kaphatók. Ehhez az is kell, hogy a cafetériaszabályzat az érintetteknek azonos feltételekkel és azonos módon legyen biztosítva.

Az Erzsébet utalvány valószínűleg megszűnik, minthogy az Európai Bíróság februárban így döntött. Augusztus 1-jétől egyéb kedvezményesen adózó béren kívüli juttatások (pl. a célzott szolgáltatásra adott önkéntes kölcsönös pénztári befizetések vagy a kedvezőbb adózású önkéntes pénztári befizetések), valamint 2017-től „egyes meghatározott juttatások” lesznek még elérhetőek.

Cafetéria trend

A második részben arról írunk, hogy megmarad, sőt bővül az adómentes juttatások köre.

 

Teteje