Melyik a jó döntés?

 

Melyik a jó döntés?

Egy évnél rövidebb, 3 éves vagy 10 éves befektetés – melyik a jó döntés? A válasz attól függ, hogy mire van szükséged, mik a lehetőségeid és mit szeretnél elérni. A pénz- és tőkepiacokon mindenki megtalálhatja az elvárásaihoz leginkább illeszkedőt.

Ahogy az élet számos területén, úgy a befektetéseknél is igaz: ízlések és pofonok. Van, aki a befektetéseiből már pár hónapon belül pozitív eredményt vár, van, aki 2-3 évre könnyen lemond egy bizonyos összeg hozzáférhetőségéről a kamatok kedvéért, és van, akinek egyáltalán nem sürgős a rövid távú hozam, így akár 10 évre is hajlandó lekötni tőkéjét. Mivel a kötvényekkel és egyéb értékpapírokkal szemben potenciálisan a részvénypiacok kínálják a legnagyobb hozamokat a befektetőknek, mindenképpen érdemes ezen a téren is szétnézni a lehetőségek között.

3-5 éves befektetést keresőknek

Azok számára, akik többéves távon gondolkodnak, a részvényalapok, a részvényeket is magukba foglaló vegyes alapok, valamint az abszolút hozamú befektetések kínálják a legjobb lehetőséget. Ezek az alapok aszerint variálhatók, hogy mekkora nyereséget szeretnénk elérni és mekkora kockázatot vagyunk hajlandók vállalni ezért. A rugalmasság tehát nagyon fontos 3-5 éves távon is. Tisztázandó kérdés az is, hogy szakértőre bíznánk vagy magunk intézzük ügyeinket. Akik inkább egy alapkezelőre bíznák befektetéseit, azok az abszolút hozamú befektetéseknél találhatják meg a számításunkat. 3-5 év alatt így akár 10 százalék feletti hozamra is szert tehetünk.

5-10 éves befektetést keresőknek

Aki ennél is türelmesebb, annak a részvénypiac lehet a megfejtés, ahol igen markáns hozamra is szert tehet. Ne felejtsük el, hogy ahogy eddig is, most is csomagokról beszélünk, nem pedig egyedi papírokról! Azáltal ugyanis, hogy nem egyedi részvényekbe, hanem alapokba fektetjük a pénzünket, a diverzifikáció mellett komoly megtakarítást érhetünk el. Az egyes alapokat egyszeri díj mellett vásárolhatjuk meg, míg az egyedi részvények esetében minden vásárlásnál külön fizetünk a tranzakció volumene után.

Éven belüli megtérülést kedvelőknek

Természetesen van lehetőség arra is, hogy már egy éven belül realizáljuk a nyereséget. Ehhez azonban komolyabb tájékozottságra lesz szükségünk, hogy átlássuk, aktuálisan mely szektorok és azon belül mely papírok vannak annyira felfutóban, hogy már ilyen rövid távon profitálhassunk belőlük. Ahhoz tehát, hogy már néhány hónapon belül is nyereségesek legyünk, tisztában kell lennünk a piac és a monetáris politika trendjeivel, hogy ezekhez alkalmazkodva kiaknázhassuk a kínálkozó sanszokat. Azt sem szabad elfelejteni, hogy aki irreálisan magas hozamot remél, annak irreális kockázattal is kell számolnia – a két dolog kéz a kézben jár.

Mi a lényeg?

Hogy a hosszabb távú és a rövidebb távú befektetési lehetőségek közül melyik a jó megoldás? Nos, a válasz: „Tőled függ”. Mivel a pénzpiacon ma már a legkülönfélébb termékek közül válogathatunk, mindenki megtalálhatja a lehetőségeinek és céljainak leginkább megfelelő konstrukciókat. Első feladatunk meglátni, mennyi időre tudunk lemondani az adott összegről, és hogy reálisan mit érhetünk el ezzel az összeggel.

Tipp: döntsd el, mi az a maximális összeg, amelynek még különösebb gond nélkül nélkülözni tudsz, és ennél az összegnél semmiképpen se fektess be többet! Nem is arra kell gondolni itt, hogy az egész invesztált tőkédet elveszítheted, ha minden balul ütne ki a piacon, de tartsd szem előtt, hogy a befektetett összeget a befektetés időtartama alatt nem használhatod (kivéve persze néhány speciális alapot). Úgy kell tehát befektetned, hogy az adott összeg nélkül tudd kezelni más hosszabb távú céljaidat is (előtakarékosság, öngondoskodás), és még meglegyen a kellő likviditásod is a mindenkori várható költségekre, plusz legyen egy kis tartalékod is, hiszen az ördög nem alszik.

 

Forrás: nextlevel.hu