A CSOK reményt hozott az építőiparba

CSOK - Építőipar
 

A CSOK reményt hozott az építőiparba

Márciusban a februári esés után tovább mérséklődött a GKI konjunktúraindex értéke. Az üzleti várakozások ezúttal nem változtak, a fogyasztóiak viszont érzékelhetően tovább csökkentek, bár összességében még így is optimista hangulatot tükröznek.

Az üzleti bizalmi index márciusban nem változott, ezen belül az ipari és főleg az építőipari várakozások javultak, a kereskedelmi és különösen a szolgáltató cégek viszont pesszimistábbak lettek. Az ipari bizalmi index mostani emelkedése ellenére nem érte el januári szintjét. Az elmúlt időszaki termelés megítélése rosszabb lett, de a kilátások javultak. Valamivel kedvezőbb lett a készletek és rendelésállományok megítélése, de ez utóbbin belül az exportrendeléseké romlott. A vállalatok által tervezett beruházások mértéke kissé elmarad a tavalyitól. Az építőipari bizalmi index márciusban a februári csökkenés után idei csúcsára emelkedett.

Egyaránt javult az előző háromhavi termelés és a rendelésállomány értékelése. A kereskedelmi bizalmi index márciusban csökkent, s ezzel az elmúlt immár több mint két évet jellemző viszonylag keskeny sáv alsó részére került. Az eladási pozíció, a készletszint és a várható rendelések megítélése egyaránt kissé romlott. A szolgáltatói bizalmi index február után márciusban is csökkent, s így a decemberi szintre került. Az általános üzletmenet az előző háromhavi forgalom megítélése ugyan javult, de a forgalmi várakozások visszaestek.

A foglalkoztatási szándék az építőiparban és a kereskedelemben markánsabbá vált, az iparban és a szolgáltató cégeknél gyengült, s kissé nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Az áremelési törekvés a kereskedelemben és a szolgáltató szférában mérséklődött, az iparban erősödött, az építőiparban pedig immár érdemben több cég – főleg a magasépítők körében – tervezett áremelést, mint árcsökkentést. Erősödött a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság kilátásait az iparban a februárinál kissé optimistábban látták a válaszadók, az építőiparban és a kereskedelemben ez nem változott, a szolgáltatók és különösen a lakosság körében viszont romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index február után márciusban is csökkent. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetük következő egy évét sokkal kedvezőtlenebbnek ítélték, mint február-ban, a következő egy évben várható megtakarítási képességüket viszont kissé javulónak. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét jelentősen romlónak, a következő egy évre vonatkozót pedig kissé romlónak érzékelte.

 

Forrás: Pac&Profit

 

A cikk partnere: S.P.C. Ingatlan Iroda

Cimkék: 

A cikk partnere: 

S.P.C. Ingatlan Iroda
 

S.P.C. Ingatlan Iroda

Teteje