6 rossz döntés a tőzsdén

 

6 rossz döntés a tőzsdén

Évről-évre egyre több „áldozata” van a brókerbotrányoknak, a piramis játékoknak és hasonló tevékenységeknek, amelyek természetesen megelőzhetőek lennének némi józan gondolkodással és pénzügyi edukációval.

Íme, néhány igen veszélyes befektetői veszély:

- Az áltanácsadó, aki irreálisan magas (többszörös) hozamokkal dobálózik, garanciát ígér, ajánlatuk pedig „csak ma, csak most” érvényes. A szigorúbb pénzügyi tanácsadók szabályozását is képesek kijátszani. Fontos, hogy mindig használjuk józan eszünket, és minden ajánlatot gondoljunk át!

- Stabil háttérrel nem rendelkező brókercég! Mindig figyeljünk, hogy a választott brókercégnek stabil háttere legyen, minél több hiteles információnk legyen róla. A Pénzügyi Felügyelet oldalán név szerint leellenőrizhető, hogy van-e aktív pénz-, tőke- vagy egyéb piaci engedélye az adott vállalkozásnak.

- Soha ne tegyünk fel mindent egy lapra! A befektetendő tőkédet mindig diverzifikáljuk, vagyis osszuk fel több részre. Célszerű legalább 5 féle befektetési vagy megtakarítási terméket választani a gyakorlatban.

- Túlzott tőkeáttétel! Ne kockáztassunk mindent! Mindig annyi tőkét szabad kockáztatni, amennyit még nem sajnálunk elveszíteni, különben könnyen megüthetjük a bokánkat.

- Deviza veszély! Hiába a magasabb kamat vagy hozam, minél magasabb a hozam, annál magasabb a kockázat. Minél többet akarunk, annál többet veszíthetünk!

- A csorda szelleme, a haladás iránya! Mindig fontoljuk meg alaposan a kapott ajánlatokat, mielőtt végérvényesen döntünk! Ne hagyjuk, hogy az befolyásoljon, hogy hányan választották már a terméket!

Teteje